zondag 30 november 2014

MIJN WEEK IN ZEN

Het was wat je noemt een zen weekje.

Zen als bijvoegelijk naamwoord. Een zen weekje. Een zenne week. De week was zen. Zen? Zen is een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie. Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. Bron: Wikipedia. Oftewel, in mijn eigen simpele doch enerverende vertaling: ontspanning.

Energetix
Het begon afgelopen maandagavond tijdens en workshop Energetix. Magnetische stenen of sieraden die ervoor zorgen dat je bloedsomloop optimaliseert, waardoor pijnklachten verminderen en je meer in balans komt. Tijdens een aantal oefeningen bleek dat ik behoorlijk stevig op mijn hoge hakken sta (ik was niet uit balans te kríjgen) en dat bevestigde eigenlijk wel waar ik me al een tijdje bewust van ben. En me eigenlijk ook heel bewust mee bezig hou. Omdat dit ook een hele tijd niet zo is geweest, weet ik hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van jezelf en signalen te herkennen waarvan je weet dat ze je uit balans kunnen halen. Vermijden die handel. Of erin meegaan en het deksel op je neus krijgen, waardoor je daarná nóg steviger in je pumps staat. Ik hield me goed staande.

Stoelmassage
Dinsdag had ik een stoelmassage op mijn werk. Heerlijk. Even zitten, totaal ontspannen. De telefoon die rinkelde door, de mail die bleef binnenstromen, maar even was ik twintig minuten helemaal weg en maakte het even niets meer uit wat er op de afdeling gebeurde. De masseur ging van rug, armen, handen, naar schouders, nek en hoofd en het was zo fijn. Aan de rechterkant van mijn nek aangekomen, vroeg ze of ik vaak last had van hoofdpijn. Ik beaamde dit en merkte dat zij precies op de bron van de pijn drukte. Ze vertelde me dat mijn nek gespannen was en dat dit niet alleen door werk kwam. 
"Ook 's avonds voor de tv zit je met je schouder opgetrokken," zei ze. "Let er maar eens op." 
Sindsdien zit ik de hele week al als een malle mijn rechterschouder naar beneden te duwen. Of ik nou tv kijk, een blogje typ of in bed lig. Die schouder is het onderwerp van de dag geworden.

Thermen
Vrijdag ging ik met vriendin M een dagje naar Thermen Bussloo. Een heerlijke dag vol verwennerij en zen-activiteiten. Afvalstoffen eruit zweten in de sauna, ontspanningsmassage, op de warme bank, een voetenbad, buiten in de jacuzzi en een hot stone massage. Totaal ontspannen reed ik 's avonds terug naar Denekamp, het einde van het land om vervolgens met een glas wijn voor de tv te ploffen.

Schilderen en eten
Zaterdag ging ik een deur aflakken bij mijn tante M. Waar een ander al in de stress schiet bij het idee te moeten schilderen, kan ik me er op verheugen om met een kwast en een roller in de weer te gaan. Het is pure ontspanning voor mij. Verstand op nul en strijken. Mooi maken, strak maken, toonbaar maken. Ik weet niet wat het is, maar ik word er altijd zen van. 's Avonds had ik een date met mijn vriendin M, die ik al een paar weken niet had gezien. We aten bij Intenzo in Hengelo en waanden ons in het heerlijke Italië. We lieten ons verrassen met het menu, dronken overheerlijke wijn en aten zóveel dat een dessert er niet meer bij in kon. Een cappuccino na en daarna nog een drankje op het terras onder de heaters. Het goede leven. We hebben niets te klagen. 

Examen
En tussen alle zen-activiteiten door was er ook best wel wat spanning. Een aantal overgebleven uren werden ingelast als studie-uren, omdat er afgelopen donderdag een examen op de planning stond. Voor mijn werk. Niet heel moeilijk, maar ik werd knetter-chagrijnig van alle proefexamens die mislukten en ik geloofde dat ik het examen nooit zou halen. Veel te vroeg ging ik 's middags vanuit mijn werk in Nijverdal met de trein naar Zwolle, waar ik werd afgeleid door een paar politiemannen in cursus (of misschien was dat juist wel de zen-activiteit die ik juist op dat moment nodig had en juist voor ontspanning zorgde) en ik slaagde uiteindelijk met een acht. In the pocket. Op naar de volgende. Want er volgt nog veel meer de komende tijd. Het raakte in balans. Een week vol spanning en ontspanning. Zo was het goed.

Zondag zendag
En vandaag is het zondag. En doe ik lekker even helemaal niks. Ik lig nog in bed met mijn laptop en een kop thee. Compleet in de chillstand. Heerlijk, al die ontspanningsoefeningen. Moeten we eigenlijk vaker doen. En heerlijk die stress om het examen. En dan slagen met een acht. Té fijn.

Ik sta weer helemaal op scherp.

2 opmerkingen :

 1. de deksel op je neus, Kimmie... niet het deksel op je neus :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De / het deksel
   Wat is juist: de deksel of het deksel?
   Beide vormen zijn juist; de deksel lijkt vaker voor te komen.

   Woorden die eindigen op het achtervoegsel -sel zijn eigenlijk altijd onzijdig; vergelijk bijvoorbeeld het baksel en het achtervoegsel. Ook deksel was vroeger uitsluitend onzijdig. Het eerste Groene Boekje (1954) en het Woordenboek der Nederlandsche Taal (deel III, 1916) vermelden alleen het deksel. Tegenwoordig vermelden de naslagwerken bij deksel twee geslachten: mannelijk (de deksel) en onzijdig (het deksel).
   Bron: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/de-het-deksel

   Verwijderen