donderdag 22 december 2011

FIJNE KERST!

Het is vandaag alweer 22 december.

Dat betekent dat gister officieel de winter is begonnen. Niet mijn favoriete seizoen, maar dat is volgens mij inmiddels wel bekend. Ik blogte er twee jaar geleden ook al over. Dat de winter zich alleen in december zou moeten afspelen en dat in januari de lente weer zou moeten beginnen. Ik ben er nog steeds voor, voor die lente in januari, maar weet inmiddels dat het een illusie is.


Ik heb altijd een beetje een dubbel gevoel deze tijd van het jaar. In 2002 toen ik mijn eerste kerst op Curaçao vierde - echt? is het al zo lang geleden? - vond ik het heel bijzonder om in de warmte tegen kerstbomen aan te kijken en nepsneeuw te zien. Kerst in de warmte kreeg in 2007 in Argentinië weer een heel andere dimensie, maar dat had meer te maken met het vieren ervan (totdat iedereen 's ochtends om zes uur straalbezopen in een taxi naar huis stapte) dan met kerst an sich. Een écht kerstgevoel heb ik nooit gehad, in al die jaren niet. Het laatste jaar op Curaçao was het zelfs zo erg dat ik me opofferde om beide dagen te werken, zodat ik in ieder geval niet alleen thuis hoefde te zijn.

Ik verlangde naar kerst in Nederland. Naar kerst in de kou. Met sneeuw en een kerstboom. Naar lichtjes en kaarsjes en de kerstmis op kerstavond. Ik verlangde naar mijn familie en dacht dat als ik weer terug zou zijn in Nederland het allemaal anders zou zijn en dat kerst opeens weer leuk zou worden.

En dat is het ook. Komend weekend wordt mijn vierde (!) kerst terug in Nederland. Mijn vierde kerst in de kou. Helaas geen sneeuw dit jaar, maar slechts vieze motregen. De laatste cadeaus moet ik nog inslaan en dan ga ik eerste kerstdag gourmetten en heel veel wijntjes drinken met mijn lieve familie en 's avonds in de kroeg met nog veel meer lieve mensen. Precies zoals ik het al die jaren wilde. In de kou, met familie en met heel veel gezelligheid.

En ik ga er dit jaar extra van genieten. Want als al mijn plannen doorgaan, zal dit voorlopig mijn laatste kerst in Nederland zijn...

Fijne Kerst!

1 opmerking :

  1. Toegegeven: ik provoceer een beetje... Door die laatste zin lijkt het alsof ik van plan ben weer te emigreren.
    Nee hoor! Niet! Ik hoop alleen kerst ergens anders te vieren volgend jaar (en hopelijk ook het jaar erop). Verder niets! :-)

    BeantwoordenVerwijderen